MORE

RESEPI       
                              
LET'S TRY                                                      ROTI JOHN

BAHAN-BAHANNYA :

1/3 cawan daging ayam yang dicincang halus
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan nipis halia, cincang halus
1 pokok daun bawang, hiris halus
2 pelepah daun sup, hiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam berperisa "aji-shio"
1 biji telur, dipukul sedikit
2 keratan roti perancis (kurang lebih 7 inci setiap satu) belah dua setiap satu
Hirisan halus kobis
Hirisan timun
Hirisan tomato
Sos kegemaran


CARA MEMBUATNYA :
1.                  Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan rempah kari dan kacau rata. Masukkan daging cincang tadi, gaul hingga sebati. Tuang sedikit air jika perlu.

2.                 Masukkan serbuk lada hitam dan kacau. Masak hingga kering. Matikan api dan masuk hirisan daun sup dan daun bawang, gaul rata. (kalau rasa nak letak garam pun ok, tapi daging burger dah masin). Biar sejuk. Masukkan telur dan gaul rata.

3.                 Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak. Tuang 1/2 bahagian no.2, ratakan sedikit. Bila kelihatan hampir masak, letak roti yang telah dibelah, menutupi bancuhan telur tadi. Tekan2 sedikit dan biar hingga masak.

4.                 Berhati2 terbalikkan dan biar bahagian roti sedikit peerang. Bila ok, boleh angkat. Hias dengan hirisan kobis, timun dan tomato, paipkan sos kegemaran sebelum dihidangkan..

No comments:

Post a Comment

R
A
E
D
E
M
O
C
L
E
W